1 Mart 2012 Perşembe

GİNE DOMUZU KULÜBÜ (GUINEA PIG CLUB)

Gine domuzu kulübü, Archibald McIndoe’nun Queen Victoria Hastahanesi’nde tedavi ettiği İkinci Dünya Savaşı gazileri tarafından kurulmuştur. Bu gazilerin geneli İngiliz Hava Kuvvetleri’nden olup, çoğu yanık yüzünden tedavi görmekteydiler.

Yanık tedavilerinde gelişmeler daha yeni başlamıştı. Bu zamana kadarki vakalarda ise sonuç genellikle ölümle sonuçlanıyordu. “Gine Domuzu”, uygulanan yöntemin yeniden yapılandırma odaklı ve deneysel olması sebebi ile seçilmişti. Yine bu çalışmalarda pek çok yeni araç da geliştirilmiştir.

Başlangıçta kulüp alkoliklerin tedavisi için kurulmuştu. Çünkü yanık tedavilerinde sürecin uzaması sebebi ile pek çok hasta psikolojik rahatsızlıklar yaşamakta ve alkole yönelmekteydi. İlk olarak Haziran 1941 yılında 39 hastanın bir araya gelmesi ile toplandılar. Bunların dışında hastane personelinden de katılımcılar vardı. Yılın sonuna gelindiğinde ise kulübün 649 üyesi vardı.

Kulübün kurucu üyeleri daha çok İngiliz Hava Kuvvetleri pesonelinden oluşmaktaydı ve geneli el ve yüz bölgesinden yanık tedavisi görmekteydi. Diğer üyeler ise azınlıkta kalmakla beraber; Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda’ydı. Savaşın sonlarına doğru bunlara Amerika, Fransa, Rusya, Çekoslovakya ve Polanya’dan da üyeler eklendi. Üyeler başlangıçta avcı uçağı pilotlarından oluşuyorken savaşın sonuna doğru bu ağırlık %80 bombardıman uçağı personeli olarak değişmiştir.

Savaşın hemen başında yaşanacakları dikkate alan İngiliz Hava Kuvvetleri birkaç hastanede yanık ünitleri kurmuştu. Plastik cerrah Archibald McIndoe ise Queens Victoria Hastane’sinde yanık biriminde çalışmaktaydı. McIndoe yanık vakaları için pek çok teknik, tedavi, rehabilitasyon, araç ve yeniden yapılandırma yöntemi geliştirmişti.

Gine Domuzu Kulübü Üyelik Kartı
(The Guinea Pig Club Membership Card)
Resim facebook'ta bulunan "Hawker Hurricane" grubundan alınmıştır.
(Picture is from the "Hawker Hurricane" group of facebook.)

McIndoe bazı çok ciddi yaralanmalara müdahale etmek zorunda kalmıştı. Bunlardan birisi bombardıman uçağında makineli tüfek görevlisi olan Les Wilkins’dir. Kendisi yüzünün bir bölümünü ve el parmaklarını kaybetmişti. McIndoe eklemlerinden kesikler açarak parmaklarını tekrar kullanabilir hale getirdi. Genelde bu tip yanık tedavileri art arda pek çok cerrahi operasyon gerektirmekte ve yıllar sürmekteydi. Diğer taraftan yanık tedavilerinin geliştirilmeye başlandığı ilk yıllarda hastaların tedavinin ardından tekrar normal hayata kazandırılmaları ile ilgili pek az çalışma vardı.

Gine Domuzu Kulübü, McIndoe’nun hastane hayatını hastalar için daha kolay bir hale getirmek, psikolojik durumlarını düzeltmek ve dışarıdaki hayata adaptasyonlarını kolaylaştırmak için uyguladığı bir dizi çalışmanın sonucudur. Bu şekilde uzun süre hastanede kalacak olan hastaların rahatlamaları ve sosyal olarak daha verimli olmalarını hedeflemiştir.

Dönemin pek çok askeri hastanesinin aksine, hastalar normal hayata en yakın şekilde tasarlanmış bir ortamda tedavi görüyorlardı. Hastalar isterlerse sivil kıyafetleri ile, isterlerse askeri üniformaları ile hastane içerisinde dolaşabilmekteydiler. Oysa diğer hastanelerde ve önceki uygulamalarda sadece kendilerine verilmiş mavi renkli hasta kıyafetleri giyebiliyorlardı. McIndoe, hastanenin bulunduğu yerdeki bölge halkıyla da hastaları evlerinde misafir etmeleri için görüştü. Böylece bu aileler yemeklere veya ufak ziyaretlere hastaneden tedavi olan hastaları davet etmeye başladılar. Bu şekilde hastaların kendilerini daha iyi hissetmeleri sağlandı. Ayrıca Hava Kuvvetleri ile de görüşen McIndoe, tedavisi tamamlanan hastaların yer hizmetlerinde şartlar ve kapasiteleri dahilinde tekrar işbaşı yapmalarını sağladı. Bu şekilde pek çok hasta tedavileri tamamlandıktan sonra operasyon idare birimlerinde ve uçuş kontrol odalarında çalışmaya başladılar. Bu tip görevlerde çalışamayacak olanlar için ise Hava Kuvvetleri’nin tedaviler sonuçlanana kadar bu hastalara görevdeymiş gibi tam ücret ödemesini sağladı. Diğer taraftan McIndoe, daha sonraları bazı hastalarına kendilerine yeni bir hayat kurabilmeleri için kendi cebinden borç para da verdi.

Kulüp, 60 yıldan uzun bir süredir düzenli olarak toplanmakta ve yanık tedavisi gören hastalara yardım etmektedir. Hastanenin bulunduğu Doğu Grinstead bölgesinde yapılan buluşmalar dünyanın her yanından katılanlarca icra edilmektedir. Kulübün üyesi olan ve McIndoe’nun tedavi ettiği 16 hasta tecrübeleri ile ilgili kitaplar yazmışlardır. Sir Archibald McIndoe kulübün daimi onursal başkanıdır. Kendisinin 1960 yılında ölmesi üzerine kulübe Prens Philip, Edinburg Dükü de başkanlık etmişlerdir.

Kulüple ilgili bir youtube videosu: http://www.youtube.com/watch?v=3ZkmYmLLyrA

Gine Domuzları Marşı (The Guine Pig Anthem)

Bu marş muhtemelen Birinci Dünya Savaşı şarkısı olan “Fred Karno’s Army”nin yeniden düzenlenmesi ile oluşturulmuştur. Bestesi Samuel Sebastian Wesley’in Aurelia’sına aittir.

We are McIndoe’s army, (Bizler McIndoe’nun ordusuyuz)

We are his Guinea Pigs.

(Bizler onun Gine domuzlarıyız)

With dermatomes and pedicles,

(Pedikül ve dermatomlarımızla)

Glass eyes, false teeth and wigs.

(Camdan gözlerimiz, yapma dişlerimiz ve kanatlarımızla)

And when we get our discharge

(ve taburcu olduğumuzda)

We’ll shout with all our might:

(bütün gücümüzle bağıracağız)

“Per ardua ad astra”

(zorlu yollardan yıldızlara)

We’d rather drink than fight

(içmeyi kavgaya tercih ederiz)

John Hunter runs the gas works,

(John Hunter gaz işlerine koşturur)

Ross Tilley wields the knife.

(Ross Tilley bıçağı kullanır)

And if they are not careful

(ve eğer dikkatli olmazlarsa)

They’ll have your flaming life.

(onlar ateşli hayatınızı alırlar)

So, Guinea Pigs, stand steady

(Yani Gine Domuzları hazır beklerler)

For all your surgeon’s calls:

(bütün cerrahların çağrıları için)

And if their hands aren’t steady

(ve eğer elleri hazır değilse)

They’ll whip off both your ears

(iki kulağınızı birden uçururlar)

We’ve had some mad Australians,

(birkaç çılgın Avustralyalımız vardı)

Some French, some Czechs, some Poles.

(birkaç Fransız, birkaç Çek, birkaç Polonyalı)

We’ve even had some Yankees,

(hatta birkaç Yankimiz bile vardı)

God bless their precious souls.

(tanrı onların değerli ruhlarını kutsasın)

While as for the Canadians –

(Kanadalılar için bile)

Ah! That’s a different thing.

(Ah! Bu biraz farklı bir konu)

They couldn’t stand our accent

(onlar aksanımıza tahammül edemiyorlar)

And built a separate Wing

(ve bağımsız bir kanat yaratmak için)

We are McIndoe’s army,

(bizler McIndoe’nun ordusuyuz)

Yazı, http://en.wikipedia.org/wiki/Guinea_Pig_Club adresinden tercüme edilmiştir.

Hiç yorum yok: