12 Ekim 2011 Çarşamba

Fokker D.XXI

Fokker D.XXI avcı uçağı Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri’nde kullanılmak üzere 1935 yılında tasarlanmıştır. Zamanı için ucuz, küçük, süratli ve saygı hak edecek performansta bir uçaktı. Savaşın ilk yıllarında Finlandiya ve Hollanda hava kuvvetleri için öncü görevinde kullanılmıştır.
Fokker D.XXI, alçak, tek kanatlı ve çelik kaplama gövdeye sahiptir. Fokker’ın standart üretim tecrübesine dayanarak kanatları ahşaptan yapılmıştır. Uçak motor olarak Bristol Mercury ile donatılmıştı. D. XXI dalışta 700 km/h sürate ulaşarak da dönemi için bir rekora imza atmıştır.

D.XXI’lerin bir kısmı 1936 yılında İspanya tarafından da kullanıldı. Teslimat Hollanda tarafından iptal edilmesine rağmen daha önceden yollanmış 36 uçak 1940 yılında İspanya saflarında Alman kuvvetlerine karşı çarpışmıştır. D.XXI, Bf-109’a göre daha yavaş ve hafif zırhlı olmasına rağmen ilginç bir şekilde it dalaşlarında oldukça başarılı olmuştur.

D.XXI, Finlandiya Hava Kuvvetleri’nde daha uzun ve başarılı bir performans sergiledi. Bu dönemde Finlandiya uçağın üretim lisansına da sahip olan Finlandiya Rusya’ya karşı Kış Savaşı’nda (Winter War) etkili olarak bu uçakları kullanmıştır. Savaşın ilerleyen zamanlarında boy göstermeye başlayan yeni Rus uçakları için D.XXI hafif kalkanı ve vuruş gücü eksikliğinden dolayı yavaş yavaş kolay bir av haline gelmeye başladılar.

D.XXI modeli; Danimarka, Finlandiya; Almanya, Hollanda ve İspanya tarafından kullanılmıştır.

Özellikler
Mürettebat: 1
Uzunluk: 8.20 m
Kanat açıklığı: 11.00 m
Yükseklik: 2.95 m
Boş ağırlık: 1,594 kg
Maksimum kalkış ağırlığı: 1,970 kg
Motor: 1× Bristol Mercury VIII hava soğutmalı, 9-silindir, radyal, 830 hp
Maksimum hız: 460 km/h
Menzil: 930 km

Silah Yükü
4 × 7.92 mm FN Browning M36 makineli

http://en.wikipedia.org/wiki/Fokker_D.XXI adresinden tercüme edilmiş ve derlenmiştir.

Hiç yorum yok: