28 Mayıs 2012 Pazartesi

ANDORIANLAR


Andorianlar Uzay Yolu evreninde yaşayan insansı bir ırktır. D. C. Fontana tarafından tarafından yaratılmışlardır.  Andoria’nın buzul Class M uydusunun yerlileridir. Bu uydunun yörüngesi mavidir ve gazlardan oluşan bir hare ile çevrelenmiştir. Mavi bir derileri, antenleri ve beyaz saçları vardır. Derilerinin mavi olmasının sebebi kanlarının da mavi olmasıdır. Antenleri kesilirse birkaç ay içerisinde tekrar çıkabilmektedir. Antenlerin temel görevi dengeyi sağlamaktır. Bunun yanında beden dilinde de aktif olarak kullanmaktadırlar. İlk kez 1968 yılında dizide göründüler.

Andorianlar iki alt türden oluşur. Birincisi ırkın genelini oluşturan yukarıda özellikleri sayılan gruptur. İkincisi  ise Aenar denen kör bir ırktır. Bunların telepatik ve telemetrik becerileri vardır ve antenlerini telepatik alıcılar olarak kullanırlar.

Gezegenlerinde yazın sıcaklık -28 derece civarında gerçekleştiğinden oldukça buzul bir iklim hüküm sürmektedir.

Kültür

Andorian birası mavi renkli ve alkollü bir içecektir. Genel olarak Andorian blues denilen bir tarz müzik dinlerler.

Andorianlarda dört cinsiyet bulunmaktadır. Bunlar thaan ve chen (eril) ile shen ve zhen (dişil) olarak tanımlanmıştır. Andorian evliliği shelthreth olarak adlandırılmıştır ve evlilik için her dört cinsiyetin de katılımı gerekmektedir.




Andorianlar ırkçı bir topluluk olarak adlandırılabilirler. Başta insan ve Vulcan ırkları olmak üzere diğer ırklardan pek hoşlanmaz ve güvenmezler. İnsanları aşağılamak için “pembe derili” demektedirler.

Tarihçe

İlk Andorian su üstü gemisi buz kırıcı Kumari gemisidir. Yüzyıllar sonra bu isim Andorian İmparatorluk Muhafızlarının bayrak gemisine bir saygı ifadesi olarak verilmiştir.

Andorianların Vulcanlar ile ilk karşılaşmaları umut vericiydi. Fakat ilişkiler zaman içerisinde bozuldu. İki ırk arasında 2060-2068 yılları arasında toprak hakimiyetleri hakkında müzakereler oldu.

2104 yılında Andorianlar Aenarlar ile irtibata geçerek onların mitolojik ayrıcalıklarını ortadan kaldırmaya çalıştılar.

Andoria Vulcan ile 2100’lerde Weytahn dedikleri (Vulcanlılar ise bu gezegene Paan Mokar adını vermişlerdi) gezegen yüzünden bir sürtüşme yaşadılar ve soğuk savaş başladı.

2151 yılında Andorian İmparatorluk Muhafızları P’Jem gezegenindeki manastırda bir Vulcan casus istasyonu buldular.

2153 yılında İmparatorluk Muhafızları Delphic Expanse bölgesine bir Xindi silahı ele geçirmek üzere bir gemi gönderdi. Bu silahı Vulcanlara karşı kullanmayı planlıyorlardı. Ertesi yıl ise Andorian kumandanı Shran dünyaya Xindi tehdidinin bertaraf edilmesinde yardımcı oldu.

2161 yılına gelindiğinde Andorianlar ile Vulcanlar aralarındaki farklılıkları bir kenara bırakarak Tellaritler ve insanlarla birlikte Birleşik Gezegenler Federasyonunu kurdular. Bu arada 2169-2175 yılları arasında Kaptan Jonathan Archer Andoria büyükelçisi olarak görev yaptı.
2260 yılında Cordian gezegeni ile ilgili Babil Konferansı’nda Andorianları büyükelçi Shras temsil etti.

2270’li yıllara gelindiğinde Atılgan’da birkaç Andorian personel göreve başladı. 2291 yılında ise oldukça ihtişamlı bir Andorian tablosu Atılgan-A’nın konferans salonunu süslemektedir.

2371 yılında gerontoloji doktoru olan Andoria’lı Ghee P’trell Carrington ödülüne layık görüldü.


http://en.wikipedia.org/wiki/Andorian adresinden http://tantalosmaket.blogspot.com için tercüme edilmiştir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.




Hiç yorum yok: