28 Mayıs 2012 Pazartesi

TELLARİTLER


Tellaritler Uzay Yolu serisinde Tellar gezegeninde yaşayan kurgulanmış bir ırktır.

Tellaritler 20. Yüzyıldan beri warp teknolojisine sahiptirler. Fakat insanlarla sadece 21 Mart 2153 yılında Yıldız Filosu gemisi Atılgan NX-01 vasıtası ile kontak kurmuşlardır.  Her ne kadar bu karşılaşma çok dostça olmasa da ilerleyen süreçte ilişkiler artarak gelişmiştir ve sonunda Tellaritler de 2161 yılında Birleşik Gezegenler Federasyonu’nun kurucu üyeleri arasında yer almışlardır.

2267 yılında Coridan isimli zengin kaynakları olan bir gezegenin kaderinin belirleneceği konferansta Tellarit delegasyonunun başkanı olan Gav, konu hakkında Tellaritlere söz hakkı tanımamak için çaba sarf eden diğer delegelere karşı oldukça ateşli bir mukavemet göstermiştir.

Kültür

Tellaritler muhalif yönü oldukça kuvvetli, tartışmacı bir ırk olarak betimlenmiştir. Terra Prime olayından sonra müzakere ve savaşlarla oldukça geniş bir ticaret ağı kurmuşlardır. Sert ve acımasız olmakla ünlenmiş olsalar da Tellaritler ticari ahlak konusunda oldukça katı kuralları ile bilinmektedirler.

Savaşta, yerel başarılara rağmen Klingonların “Deep Space Nine” aracı onları kolay bir av olarak gördü. 2373 boyunca süren Klingon-Federasyon sorununda bir Klingon kaptanı  Tellarit dümencisini vurduktan sonra “Domuzun ancak silahını kaldıracak kadar vakti oldu” diyerek aşağılamıştır.

Tellaritler konuşmada güçlü olmakla beraber tartışma kültürü gezegenlerinde bir nevi spor müsabakasıdır. Kibar konuşmayı ağır bir hakaret olarak kabul ederler. Bir Tellarit ile konuşurken iğneleyici ve kaba olmak tavsiye edilir. Tartışma yetenekleri sebebi ile Tellaritler çok iyi politikacılardır.  Çamur banyosu yapmayı çok severler.  Diğer taraftan her ne kadar davranışları benzese de domuzlara benzetilmek veya mukayese edilmek çok ağırlarına gitmektedir.



Teknoloji

2153 yılına gelindiğinde Tellaritlerin gemileri dünyalıların gemilerinden daha gelişmişti. Küçük mekikleri dahi warp 4 hızına ulaşabiliyordu. Babil Krizi ile ilgili bölümlerde büyükelçi Gral’ın dediklerine göre Tellarit teknolojisi Andorian teknolojisine göre çok az bir farkla daha gelişmiştir.



http://en.wikipedia.org/wiki/Tellarite adresinden http://tantalosmaket.blogspot.com adresinde yayınlanmak üzere tercüme edilmiştir. Kaynak göstermeden kullanılamaz.

Hiç yorum yok: