28 Mayıs 2012 Pazartesi

ZEFRAM COCHRANE



Zefram Cochrane Uzay Yolu evrenindeki bir kurgu karakterdir. Yazar Gene L. Coon tarafından yaratılmıştır. İlk olarak 1967’de yayınlanan “Metamorphosis” (Metamorfoz) bölümünde Glenn Corbet tarafından canlandırılmıştır. Daha sonra 1996 yılında çekilen Star Trek: First Contact (Uzay Yolu: İlk Temas ) filminde ise James Cromwell tarafından oynanmıştır.
Cochrane, hikayeye göre warp hızına ulaşabilen ilk insandır. 2063 yılında gerçekleştirdiği deneyle Vulcanlar’ın dikkatini çeken ve uzay dışı canlılarla ilk teması sağlayan kişi kendisidir.



 Karakter Biyografisi

Cochrane 2030 yılında (yada roman haline getirilmiş olan İlk Temas filminin kitabına göre 2013) doğmuştur. İnsanoğlunun ilk warp hızına ulaşabilen aracı Phoenix’i Montana/Bozeman’da eski bir Titan II nükleer füzesini modifiye ederek icat etmiştir. Bu projeye para kazanmak için girmiş olsa da gelecekte hesabına yüklü miktarda övgü olarak dönüş almıştır.
Romana göre Cochrane’nin Warp araştırmaları, gizemli bir milyarderin finansal ve fikirsel desteği ile Eugenics Savaşı ve III. Dünya Savaşı arasında gerçekleşmiştir.

5 Nisan 2063’te Cochrane Steppenwolf grubunun Magic Carpet Ride şarkısı eşliğinde ilk warp uçuşunu gerçekleştirmiştir. Phoenix’in bu uçuşu Vulcan araştırma gemisi olan T’Plana Hath tarafından tespit edilmiş ve Phoenix’in kalkış yaptığı yerde Vulcanlar ve dünyalılar ile dostça bir şekilde ilk temas sağlanmıştır.



Cochrane’e ithaf edilen “Mükemmel bir insan olmayı deneme. İnsan olmayı dene. Ve bırak tarih kendi yargısına varsın” aforizmasının 2073 yılına dayandığı iddia edilmektedir. 22. Yüzyılın başlarında Cochrane dünyanın ilk Warp 5 kompleksinin başındaydı. Burada söylediği “Bu motor bizi daha önce hiçbir insanoğlunun ayak basmadığı yerlere götürecek” sözü serinin hemen her bölümünde giriş tiradında geçmektedir.

Phoenix’in kalkış yaptığı tesis daha sonra tarihi bir anıta çevrildi. 20 metrelik mermer bir heykel dikilerek Cochrane’nin geleceğe kahramanca uzanmasından bahsedildi. Cochrane’nin adı ölümünün ardından pek çok üniversiteye, şehre verildi ve evrende saygıyla anıldı. Örneğin Atılgan-E gemisinin Baş Mühendisi Geordi La Forge Zefram Cochrane Lisesi mezunudur.

Metamorphosis bölümüne göre Cochrane 2117 yılında Alpha Centauri’de kaybolmasının ardından ölü kabul edilmiştir. Fakat James T. Kirk, Leonard McCoy ve Spock Cochrane’i bir asteroitte buldular. Ayrılmadan önce Cochrane’in varlığınıdan haberleri olduğunu kimseye söylemeyeceklerine dair söz verdiler.



Paralel Evren
Paralel evrende Vulcanlar ile yaşanan barışçıl karşılaşmanın aksine Cochrane ve diğer insanlar Vulcanları öldürüp gemilerine el koymuşlardır. Daha sonrasında insanlar diğer gezegenleri işgal ederek cani Terran İmparatorluğu’na dahil etmişlerdir.


http://en.wikipedia.org/wiki/Zefram_Cochrane adresinden http://tantalosmaket.blogspot.com adresinde yayınlanmak üzere tercüme edilmiştir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Hiç yorum yok: