28 Mayıs 2012 Pazartesi

CARDASSIANLAR


Cardassianlar Uzay Yolu serisindeki dünya dışı insansı türlerden birisidir. İlk defa 1991 yılında izleyici karşısına çıkmıştır. Alfa Oktant’ında bulunan Cardassia Prime gezegenin halkıdır. Cardassianlar gezegenler arası Cardassian Birliği İmparatorluğu’ndaki baskın ırktır ve birliğe bağlı diğer ırklara hükmetmektedirler. İlerleyen bölümlerde Dominion Savaşı’nda Dominionlarla ittifak kurarak anahtar bir rol üstlenmişlerdir.



Derileri haki yada gri, saçları ise siyah yada koyu kahve renklidir. Göz renkleri genelde koyu kahvedir. Bazı istisna olanlarında mavi göze de rastlanmaktadır. Dişilerinde enseden şakaklara  kadar mavi benekler vardır. Diğer Uzay Yolu ırkları ile karşılaştırıldığında Cardassianlar daha ılıman iklimleri tercih etmektedirler.

Cardassianlar oldukça geniş bir yelpazede beslenmektedirler.
  • Sabahları bardakta sıcak balık çorbası içerler.
  • Kanar adında bir alkollü içkileri vardır.
  • Tatlı olarak Larish turtası yerler.
  • Pek çok popüler yemeklerinde taspar yumurtası kullanırlar.


Cardassianlar muhtemelen evrendeki en uzun ömürlü ırktır.



Cardassianlar’ın anavatanı olan Cardassia Prime (kısaca Cardassia olarak bilinmektedir) kendi sisteminde yedinci sınıf M tipi bir gezegendir. İklimi ılımandır. Yüzeyde hayvan ve bitki çeşitliliği yüksektir.

Cardassianlar doğada yırtıcı olarak bilinirler. Kurtlar gibi sosyal ortamlarda baskın olma eğilimindedirler. Toplumlarında cinsiyete dayalı bir ayrım yoktur. Kadın ve erkek eşittir. Diğer taraftan belirli profesyonel alanlarda belirli cinsiyetlerin ağırlıklı olduğu da bilinmektedir.

Cardassia’daki eğitim sistemi oktant içinde efsane olmuştur. Cardassian çocukları daha çok küçük yaşlarda fotoğrafik hafıza konusunda eğitim almaktadırlar. Böylece inanılmaz miktarda bilgiyi hafızalarında tutabilmektedirler. Diğer taraftan eğitimde zihinsel disipline de çok önem verilmektedir. Öyle ki Vulcan zihin okuma yöntemleri Cardassianlar üzerinde işlememektedir.

Cardassianlar genelde kurnaz ve şüphecidirler. Bir savaşta Cardassianlar hakkında konuşan bir Klingon şöyle demiştir “Cardassianların bir plan içinde bir planları ve o planın içinde de başka bir planları vardır ki o planın sonu da bir tuzağa çıkar”.

Cardassianlar ailelerine bağlılıkları ile bilinen bir ırktır. Bu toplumda ilerleyen yaş bilgelik ve güç kaynağı olarak görülmektedir.

Obsidian Order

Obsidan Order, Cardassian istihbarat örgütüdür. Galaksideki en etkili ve gaddar örgütlerden birisidir. Öyle ki Romulan istihbarat servisi Tal Shiar’dan bile. Söylenenlere göre Cardassianlar örgütün onay vermediği yemeği bile yiyememektedirler. Hatta pek çok kayıp Cardassian’ın da bu örgüt tarafından ortadan kaldırıldığı düşünülmektedir. Obsidan Order ajan eğitim programı da çok gelişmiş bir sistemdir. Söylenene göre eğitim sonunda yetiştirilen ajanlar yakalansalar dahi hiçbir sorgu yöntemi ile konuşturulamamaktadır.

Örgüt sıklıkla ordu ile karşı karşıya gelmektedir. Çünkü en yüksek rütbeli subaylar dahi örgütün sorgulamasına karşı korumasızdı.



2371 yılında Dominion tehdidine rağmen halinden memnun görünen Ordu Başkanlığı’na karşı, Tain liderliğinde Obsidan Order ve Romulan karşılığı olan Tal Shiar; Dominion’u imha etmek üzere birleştiler. Buna bağlı olarak örgüt savaş gemilerini Ordu Başkanlığı’nın haberi olmaksızın yasa dışı yollarla toplayarak bölgeye yığmaya başladı. (Cardassianların 2 sınıf gemisi vardır. Bunlar Keldon ve Galor sınıflarıdır. Bu gemilerinin çok kuvvetli olmadıkları, Yıldız Filosu gemilerinden oldukça zayıf oldukları bilinmektedir) Yasaya göre örgütün orduya ait hiçbir silahı kullanmasına izin verilmemekteydi. Böylece Romulan ve Cardassian savaş gemilerinden oluşan bir filo Dominionların Gamma Oktantı’nda bulunan bölgelerinin tam kalbine sokuldu. Fakat Dominionlar durumu taraf değiştiren bir Romulan subayından öğrendiler. Bunun üzerine bir tuzak kurarak pusuya yattılar. Dominion gezegenini bombalayan filo olayı bitirdiğini düşünürken birden yakın bir nebulanın içerisinde saklanan 150 Jem’Hadar avcı Dominion gemisi filoya saldırdı. Büyük bölümünü imha etti. Saldırganlardan pek azı hayatta kaldılar. Onlar da hayatlarını esir olarak tamamladılar. Bunlardan birisi de Tain’di. Esir düştükten sonra 2 sene daha yaşadı ve öldü.

Ordusunun ve istihbarat servisinin büyük bölümünü kaybeden Cardassianlar savunmasız kaldılar. Bu da Klingon ve Dominionlar tarafından istila edilmelerine sebep oldu. Bu olayın ardından Cardassian İstihbarat Bürosu adı altında daha zayıf bir örgüt kuruldu.
Cardassian Ordusunda Rütbeler

Gorr: Cardassian ordusundaki en düşük rütbedir.
Garresh: Bir çeşit astsubay rütbesidir
Gil: Teğmene denk rütbedir.
Glinn: Yüzbaşıya denk rütbedir.
Dalin: Binbaşıya denk olan rütbedir.
Dal: Yarbaya denk olan rütbedir.
Gul: Albaya denk olan rütbedir.
Jagul: Tuğamirale denk olan rütbedir.
Legate: Cardassian ordusundaki en yüksek amiral rütbesidir. Bu rütbedeki kişinin hem askeri hem de bürokratik görevleri vardır.

Tarihçe
Dominion Üyeliği Öncesi

Cardassia’nın geçmişinde halkının barışçıl ve ruhani bir toplum olduğu bilinmektedir. Gelişmeye başladıktan sonra Alfa Oktantı’nda toplayabildikleri tüm sanat eserlerini toplamaya başladılar. Böylece dışarıya refah ve kültür toplumu oldukları mesajını yaydılar. Fakat Cardassia’nın doğal kaynak rezervleri çok kısıtlıydı. Bu sebeple ilerleyen süreçte bir darboğaza düştüler ve ellerinde ne varsa satmak zorunda kaldılar. Bunun hemen ardından askeri bir diktatörlük yönetimi ele aldı. Derhal savaş gemileri inşa ederek çevrelerindeki gezegenleri istila ederek kolonileştirmeye başladılar.

Yıldız Filosu ve Cardassianlar arasındaki ilk temasın ne zaman olduğu bilinmemekle beraber 22. Yüzyılın ortalarında olduğu düşünülmektedir. 2347 yılına gelindiğinde Cardassianlar, Federasyon bölgelerine doğru genişlemeye çalıştılar fakat bu Kaptan Edward Jellico tarafından önlendi. İki taraf arasında ordudan arındırılmış bir tampon bölge kuruldu. Bu durum Cardassianlara Federasyon’a ait eski bir takım kolonileri yönetme hakkı verdi ve oradaki koloni halkları bu duruma isyan ettiler. Bu isyan hareketinin adı Maquis’tir.

2372 yılına gelindiğinde ise yukarıda da belirtildiği üzere Klingon ve Dominion Birliği tarafından Cardassia işgal edildi ve Dominion Birliği’ne dahil oldu.

Dominion Birliği Zamanı

Ekim 2372 ve Ocak 2373 dönemi arasında Dominionların Cardassia’yı ele geçirmeleri hem Federasyonu hem de pek çok Cardassian’ı şoka uğrattı. Olaydan sonra 5 gün içerisinde Voyager’daki hariç (çünkü o esnada Delta Oktantı’nda kaybolmuştu) tüm Maquis hareketi Dominionlar tarafından bastırıldı.

Bu süreçte Dominion Birliği ile Gul Damar liderliğinde hareket eden Cardassianlar, galakside daha önce Klingon ve Federasyon idaresinde bulunan epeyce yeri işgal etmişlerdi.


Dominion Birliğine İsyan

Damar, Cardassianların Dominion Birliği’ne katılarak güçlerini arttırmış olmalarına rağmen kendi gezegenlerinin bile kontrolünün ellerinde olmamasından ve Dominion yetkilileri Weyoun ve Kuruculara hesap vermekten dolayı pek mutlu değildi. Bu zaman zarfında Damar alkolik olmuştu. Damar nihayetinde bir isyan tertip etti fakat bir adamının ihanetine uğradı. Bunu yapan kişi Broca adında biriydi ve sonradan Cardassia’nın kukla lideri olarak atandı. Damar ise canını kurtararak gizlenmeye başladı.

İsyan önceleri Damar komutasındaki az sayıda askerle başladı. Fakat ilerleyen süreçte Federasyon, Klingon ve Romulan ittifakını da arkasında bulan Damar daha büyük bir isyan başlattı. Cardassia vatandaşları bombalı suikastlere başladılar ve buna karşılık Dominionlar Lakarian adındaki şehri içindeki tüm sivil Cardassianlarla beraber imha etti. Milyonlarca erkek, kadın ve çocuk öldü. Bunun üzerine Dominion bünyesindeki pek çok Cardassian gemisi taraf değiştirdi ve Dominion savunma hattını yardılar. Bunun üzerine Dominion kumanda merkezinden tüm Cardassia gezegeninin imha emri verildi.

Cardassian filosunun da desteği ile ittifak güçleri Dominion kumanda merkezine saldırdılar ve Dominionlar teslim olmak zorunda kaldılar. Bu Dominion Savaşı’nın sonu oldu.

Savaşın sonunda en büyük zararı Cardassianlar gördü. 800 milyon Cardassialı öldü. Gezegen yüzeyinde hasar inanılmazdı. Savaştan önce gezegen nüfusunun 7 milyar olduğu tahmin edilmektedir.

http://en.wikipedia.org/wiki/Cardassian adresinden http://tantalosmaket.blogspot.com' da yayınlanmak üzere tercüme edilmiştir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Hiç yorum yok: