28 Mayıs 2012 Pazartesi

KLİNGONLAR


Klingonlar Uzay Yolu evreninde yaşayan savaşçı bir ırktır. Başlangıçta Birleşik Gezegenler Federasyonu’na düşman olsalar da ilerleyen bölümlerde müttefik olmuşlardır. Bu şekilde federasyonla birlikte Romulanlara ve Dominionlara karşı beraber savaşmışlardır.

Gene L. Coon tarafından yaratılan Klingonlar koyu tenli hümanoid formlar olarak tasvir edilmişlerdir. Klingon ismi ise Coon’un daha önceden polis departmanında mesai arkadaşı olan Wilbur Clingan’ın soyadına ithafen seçilmiştir. Bazı kişilere göre Soğuk Savaş dönemi Rusya’sını yansıtan bir imparatorluktur fakat Gene Roddenberry bu ikisi arasında herhangi bir politik paralellik olmadığını söylemiştir.  Süreç içerisinde yapısal olarak görünüşlerinde bir takım oynamalar yapılan Klingonlar bilahare karakteristik olarak da daha erdemli olarak yansıtılmışlardır.

Yine bu süreçte Marc Okrand tarafından Klingonlar için aktçr James Doohan’nın (Scotty) tavsiyesi  ile yapay bir dil de üretilmiştir. Bu dil için bir sözlük ve gramer kitabı da basılmıştır. Guiness Rekorlar Kitabı’na göre Klingon dili gelmiş geçmiş en popüler yapay dildir. Klingon dili detaylı sözlük ve gramer: http://fanatiq.ru/myimages/redquest/Eclipse/1/The_Klingon_Dictionary.pdf



İlk iki sezon boyunca hiç Klingon gemisi görülmemesi sıklıkça eleştirilmiştir. Bunun sebebinin ise tasarımcı Matt Jefferies’in bir gemi tasarlamak için bütçe bulamaması olduğu anlaşılmıştır.

Klingon kültürü Zulu, Viking ve muhtelif Amerikan yerlisi ulusların bir karması olarak savaşçı bir ırk şeklinde tasarlanmıştır. Başlangıçta her ne kadar totaliter rejimli bir ulus olarak ortaya çıktılarsa da ilerleyen süreçte yeni jenerasyon Klingonlar Bushido prensiplerine yakın bir duruş sergilediler. Yine bu süreç içerisinde başlangıçta cani bir ulus olarak resmedilen Klingonlar kahraman bir ulusa dönüşmüşlerdir.

Klingon Kültürü

Klingonlar katı bir şeref kanuna bağlıdırlar ve Japon Feodal adetlerine yakın bir yaklaşım içerisindedirler. Savaşçı bir toplumdur. Savaşlarda sakat kalmaları veya esir düşmeleri durumunda öyle yaşamaktansa intihar etmeyi tercih etmektedirler. Bu kültürde ölüm bir yas değil kutlama olarak tasvir edilmektedir.



Klingonlar ruhani kişilikleri olan canlılar olarak tasvir edilmektedirler.  Efsanelere göre Klingonlar kendi tanrılarını öldürmüşlerdir. Cennet Sto-Vo-Kor olarak isimlendirilmiştir ve buraya gidenler zafer ve şölene ebediyen nail olmaktadırlar. Cehennem ise Gre’Thor olarak isimlendirilmiştir ve buraya gidenler ebediyen işkence göreceklerdir. Savaşta ölmeyenler Sto-Vo-Kor’a gidemeyebilirler. Dünya sonrası yaşama inanmakla beraber Klingonlar’ın bir cenaze ritüelleri yoktur.



Klingon ruhani lideri ve ilk imparatoru Kahles bir Mesih olarak kabul edilmektedir ve şeref kurallarını ilk ortaya koyan kişidir. Onun efsanevi silahı olan “Kahles’in Kılıcı” aynı zamanda ruhani bir silahtır ve “Kutsal Kâse”ye benzer özellik ve önemde tasvir edilmiştir.
Klingonlar tutkulu birer opera hayranıdır.

Klingon Savaş Gemileri

Klingonlar savaşçı bir ırk olarak betimlendiklerinden savaş gemileri de oldukça iyi silahlanmış araçlar olarak tasarlanmışlardır. Pek çok gemilerinde Cloaking teknolojisi vardır ve böylece gemiyi görünmez hale getirebilirler.



Klingon Gezegeni

Qo'noS (Kronos olarak telafuz edilmektedir) Klingonların ana gezegenidir. Yörüngesi dışından bakıldığında yeşil olarak görünmektedir. Oldukça büyük bir okyanusa sahiptir ve bu durum oldukça fazla mevsimsel değişiklik yaşanmasına sebep olmaktadır.

http://en.wikipedia.org/wiki/Klingon adresinden http://tantalosmaket.blogspot.com adresinde yayınlanmak üzere tercüme edilmiştir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Hiç yorum yok: