18 Ağustos 2014 Pazartesi

SUSANNAH DEAN (KARA KULE)

Susannah Odetta Holmes Dean, Kule serisindeki ana karakterlerden birisidir. İkinci kitap olan “Üçün Çekilişi”nde ilk kez karşımıza çıkmaktadır.

Odetta Holmes, New Yorklu zengin bir siyahi çift olan Dan ve Alice’in tek çocuğudur. Henüz 5 yaşındayken seri katil Jack Mort’un kafasına attığı bir tuğla sebebi ile komaya girer. Bu travmatik olayın ardından Odetta’nın zihni ikinci bir kişilik olan Detta Walker’ı yaratır.

Nihayetinde bu iki karakter kendi kutuplarını yaratır. Odetta ahlaki değerlere önem veren, iyi eğitimli ve entelektüel bir karakterken; Detta ise vahşi, bireysel menfaatleri ön planda olan ve seks düşkünü ve beyazlara karşı nefretle dolu bir karakterdir. Diğer taraftan bu bölünmüş kişilikler birbirlerinden tamamen habersizdirler.

20 yıl sonra, yine aynı seri katil bu sefer Odetta’yı Christopher Sokağı İstasyonu’nda trenin önüne iterek öldürmeye çalışır. Son anda bir adamın kendisini çekmesi ile hayatta kalır fakat bacaklarını kaybettiğinden tekerlekli sandalyeye mahkum olarak yaşamaya devam etmek zorundadır artık.

Bu olayın ardından Detta Walker kontrolu daha fazla ele almaya başlar. Kazanın ardından 3 yıl boyunca, Odetta hafızasında anımsayamadığı boşluklar oluştuğunu anlamaya başlar. Detta da aynı sebeplerden rahatsızlık duymaktadır. Bu olay, Roland onu 1964 New York’undan çekip alana kadar sürer.

Roland onu 1964 yılı New York’undan orta dünyaya çektiği sırada kontrol Detta’dadır. Roland’a düşmanca davranır ve hakaret eder. Nihayet Odetta kontrolü ele aldığında olayı idrak edemez ve bunun bir rüya olduğunu düşünür. Durumun gerçekliğini anladığında ise depresyona girer ve histerik davranışlar gösterir.

Odetta; aşkı ve dostluğu Eddie Dean’de bulur fakat Detta kişiliği bu genç adamdan nefret etmektedir.

Roland, sonunda Odetta’nın hayatını kurtarmanın bir yolunu bulur. Jack Mort’un kafasındayken Odetta ve Detta’yı Mort’un gözünden dünyaya baktırır. Bu esnada bu iki kişilik birbirini ilk defa görür. Böylece iki kişilik bir araya gelir ve Susannah Dean ortaya çıkar.

Susannah Dean, Roland’ın yolculuğu boyunca ka-tet’inde ölmeyen tek karakterdir.


http://darktower.wikia.com/wiki/ adresinden tantalosmaket.blogspot.com adresinde yayınlanmak üzere tercüme edilmiştir.

Hiç yorum yok: